Správné pH vody v bazénu je klíčové pro zachování její maximální kvality a zajištění bezpečnosti a pohodlí všech uživatelů. Hodnota pH ovlivňuje nezávadnost pro koupání v bazénu i estetiku a čirý vzhled vody. Jak ale tuto hodnotu měřit a udržovat na požadované hranici? Může nesprávná hodnota pH v bazénu způsobit vážné zdravotní potíže? Přečtěte si náš průvodce a pH už pro vás nikdy nebude strašákem a velkou neznámou!

Co je pH a co vyjadřuje jeho hodnota?

Hodnota pH jednoduše vyjadřuje míru kyselosti nebo zásaditosti vody. Tato hodnota se pohybuje na škále od 0 do 14, přičemž 7 je neutrální hodnota. Hodnota nižší než 7 označuje kyselé prostředí, zatímco hodnota vyšší než 7 značí, že je voda více zásaditá. Pro vodu bazénu je ideální rozmezí pH obvykle mezi 7,2 a 7,6. Správná hodnota pH je nezbytná pro udržení vody v bazénu v optimálním stavu, což má vliv na zdraví plavců a údržbu bazénu. Příliš kyselá nebo zásaditá voda může vést k podráždění kůže, zažívacího traktu či zakalení vody, tvorbu řas a zhoršení účinnosti dezinfekce.

Jak měřit pH v bazénu

Existuje několik způsobů, jak měřit pH vody v bazénu. Nejběžnějšími metodami jsou použití pH metru, testovacích proužků a digitálních testerů.

Měřič pH

Tento nástroj vám poskytne přesné a levné měření pH vody. Často se prodává ve formě tabletového testeru, kdy odeberete odměrku bazénové vody a vložíte speciální tabletu, která vodu v odměrce zbarví dle obsahu pH. Poté již stačí porovnat s barevnou škálou určující míru pH.

Testovací proužky

Tyto proužky se namočí do vody a změní barvu v závislosti na hodnotě pH. Porovnáním barev s přiloženou škálou můžete snadno určit hodnotu pH.

Digitální tester

Jedná se o digitální přístroj pro rychlou a velmi přesnou detekci hladiny pH ve vodě. Digitální tester má dlouhou životnost a vysokou přesnost. Uživateli se na displeji objeví přesná hodnota pH bez nutnosti porovnávání s barevnou škálou, což je velmi efektivní. Oproti předešlým metodám se však jedná o nejdražší variantu.

Jak upravit pH vody, pokud je mimo doporučené hodnoty

Pokud je pH vody mimo doporučené rozmezí, existují produkty, které pomohou k jeho úpravě. Zpravidla se jedná o bazénovou chemii s označením pH plus a mínus. Důležité je vždy striktně dodržovat pokyny výrobce a postupovat opatrně, aby nedošlo k přílišnému překyselení nebo nadlimitní zásaditosti vody.

Pravidelná kontrola pH hodnoty vody v bazénu je zásadní k zajištění správné kvality vody pro vás i vaši rodinu. Nenechte svůj bazén upadnout ve stínu nedostatečné údržby – každá kapka péče přispívá k vlně radosti, pohody a vytvoření dokonalého koupacího ráje!

Lelekovice

Hlavní 727/110,
Lelekovice 664 31, areál A1 Park

info@bazeny-morava.cz +420 602 717 977

Ostrava

Petřvaldská 1193/1,
Slezská Ostrava 710 00

info@bazeny-ostravsko.cz +420 733 182 263

Bratislava

Pestovateľská 230,
Bratislava 821 04, Slovensko

info@bazeny-desjoyax.com +420 733 182 263