Jakmile teploty trvale klesnou pod 10°C, je načase váš milovaný bazén zazimovat. Do té doby je vhodné mít technologie v provozu prakticky stejně jako tomu bylo během koupací sezóny. Jinak by se totiž voda mohla před zazimováním zkazit a to není žádoucí. Ale nemusíte se ničeho bát, není to zas tak složité. Zazimování bazénu zvládnete sami.

Je dobré si pořídit zimní dilatační plováky a také třeba zátky do trysek. Ale hlavně se držte následujících kroků. A tak budete mít jistotu, že víte, jak připravit bazén na zimu správně a efektivně.

Voda musí být čistá

Voda v bazénu, který se chystáte zazimovat, musí být čistá. Nesmí být zabarvená a nemohou v ní být řasy, ani jiné nečistoty jako jsou například listy. A tak ji preventivně vyluxujte bazénovým vysavačem. Očistěte všechny stěny bazénu, ty pod i nad vodou.

Propláchněte písek

Filtrační písek je potřeba také vyčistit. Po dvou sezónách používání jej raději rovnou vyměňte.

Upustěte vodu

U venkovních bazénů, které jsou zabudované, je třeba vodu odpustit tak, aby její hladina sahala pod namontovanou technologii. Máme na mysli asi 30 cm u nezastřešených bazénů a u těch zastřešených bude stačit 10 cm.

Použijte zazimovací roztok

Nakonec do vody nalijete zazimovací roztok, jehož hlavní funkcí je omezení tvorby řas, minerálních zákalů a usazování sedimentů. To vám nakonec usnadní čistění bazénu, až jej na jaře budete chystat zase k provozu.

Nezapomeňte zazimovat i používané technologie

Ve finále je třeba uložit čerpadlo do tepla mimo mráz a zazimovat také další techniku, kterou v bazénu využíváte. Vysušte ji a uložte na bezpečné místo.

A pak už bazén jen prostě zakryjte.

Lelekovice

Hlavní 727/110,
Lelekovice 664 31, areál A1 Park

info@bazeny-morava.cz +420 602 717 977

Ostrava

Petřvaldská 1193/1,
Slezská Ostrava 710 00

info@bazeny-ostravsko.cz +420 733 182 263

Bratislava

Pestovateľská 230,
Bratislava 821 04, Slovensko

info@bazeny-desjoyax.com +420 733 182 263