Správná údržba bazénu zahrnuje nejen udržování vody čistou a chemicky vyváženou, ale také správné řízení objemu vody. V tomto článku se podíváme na způsoby výpočtu objemu vody v různých typech bazénů a na důležité postupy související s tímto procesem.

Správná výška hladiny v bazénu

Správná výška hladiny v bazénu je klíčovým faktorem pro optimální fungování filtrace a chemického procesu úpravy vody. Obvykle by se měla nacházet v horních 3/4 výšky skimmeru. Je důležité pravidelně kontrolovat tuto výšku a zajistit její stabilitu.

Výpočet objemu vody v obdélníkovém bazénu

Pro výpočet objemu obdélníkového bazénu jednoduše sečtěte maximální a minimální hloubku a výsledek vydělte 2, abyste získali průměrnou hloubku. Poté vynásobte šířku, délku a průměrnou hloubku.

Výpočet objemu vody v oválném bazénu

Pro oválný bazén vypočítejte objem následujícím způsobem: nejdelší délku vynásobte největší šířkou, průměrnou hloubkou a koeficientem 0,89.

Výpočet objemu vody v kulatém bazénu

Pro kulatý bazén využijte vzorec: průměr bazénu vynásobený průměrnou hloubkou a koeficientem 0,78.

Bezpečné vypouštění bazénu

Pokud váš bazén nemá přepad, je důležité znát správné postupy pro vypouštění vody. Začněte vyčerpáním horní vrstvy bazénové vody pomocí hadice od vysavače připojené na trysku filtrace. Poté lze většinu vody vyčerpat pomocí ponorného čerpadla.

Prevence přetečení bazénu

Přetečení bazénu může být závažným problémem, zejména v oblastech se silnými srážkami. Je-li váš bazén bez přepadu, doporučuje se instalovat tento prvek nebo pravidelně odčerpávat vodu pomocí hadice připojené na výtlačnou trysku filtrace.

Ponorné čerpadlo: klíčový pomocník

Ponorné čerpadlo je nezbytným nástrojem pro vypouštění bazénu a manipulaci s vodou v jiných situacích. Je to vodotěsné čerpadlo, které je ponořené do čerpané vody.

Výtlačné čerpadlo pro efektivní manipulaci s vodou

Výtlačné čerpadlo je ideální pro vytlačení vody o několik metrů výše nebo k jejímu vytlačení pod tlakem do připojeného potrubí. Je to užitečné zejména při manipulaci s odpadními vodami a čerpání z úrovně pod úrovní kanalizační sítě.
Správná péče o bazén zahrnuje nejen estetické a hygienické aspekty, ale také správné technické postupy, jako je výpočet objemu vody a vhodné manipulace s ní. S těmito znalostmi budete mít váš bazén pod kontrolou a užijete si jeho čistotu a jasnost po celé sezóně.

 

Lelekovice

Hlavní 727/110,
Lelekovice 664 31, areál A1 Park

info@bazeny-morava.cz +420 602 717 977

Ostrava

Petřvaldská 1193/1,
Slezská Ostrava 710 00

info@bazeny-ostravsko.cz +420 733 182 263

Bratislava

Pestovateľská 230,
Bratislava 821 04, Slovensko

info@bazeny-desjoyax.com +420 733 182 263