Zimě pomalu ubývají síly a jaro na sebe nenechá dlouho čekat. S přibývající délkou dne a teplejšími slunečními paprsky přichází i ten správný čas na otázku: Jak připravit bazén na sezónu?

Než si budete moci užívat řádění ve vodě, které vám celou zimu tak moc chybělo, bude třeba bazén důkladně vyčistit a také uvézt do provozu všechny technologie. Ať se tím zbytečně netrápíte, zkusíme vám poradit, jak takové odzimování bazénu zvládnout co nejefektivněji.

Většině z nás na začátku jara v bazénu plavou plováky nebo třeba plastové láhve, které jej měli chránit, aby je nepoškodil mráz. Najdete tam ale hlavně také různé nečistoty, spadané listí a hmyz. Vodu je pochopitelně třeba nejprve vyčistit a pak zapojit veškeré technologie. Nic se ale nemá uspěchat. Správný čas, kdy je nejvhodnější se pustit do přípravy vašeho soukromého koupaliště na novou sezonu, nastává tehdy, kdy už se nemusíme obávat nočních mrazů, kdy rtuť na teploměru klesá pod 0°C. A zároveň by sluníčko mělo být schopné vodu ohřát alespoň na 10°C. Pokud byste nechali starou vodu po zimně déle, kdy jsou teploty již vyšší, rychle by se v nich mohly začít množit různé bakterie, mikroorganismy a taky řasy. A to by zbytečně celý proces odzimování bazénu komplikovalo.

Kompletní mechanické čistění bazénu

Pokud se chcete celé léto koupat v perfektní vodě, která se nekazí, rozhodně nesmíte důkladné čištění bazénu po zimě podcenit. Nejprve odstraníme plováky a plastové láhve a pak ideálně síťkou s teleskopickým držadlem vylovíme všechny viditelné nečistoty. Následně je třeba také mechanicky očistit všechny povrchy bazénu, které je potřeba zbavit usazenin, řas a mikroorganismů. Nejlépe vám k tomu poslouží houbička nebo kartáč a speciální tekutý prostředek, který je přímo určený na bazény. Dno vám pak nejlépe vyčistí bazénový vysavač.

Montáž bazénové technologie

Nyní se můžete pustit do zprovoznění vaší bazénové technologie. Nejdříve uzavřete všechny ventily a pak dopusťte vodu. Teď začněte připojovat jednotlivá zařízení jako je filtrační čerpadlo a další příslušenství, které vlastníte. Postupujte s citem a raději pomalu, abyste nic nepoškodili.

Spuštění bazénového příslušenství

Prohlédněte filtry, zda jsou čisté a zapojte všechna zařízení. Zkontrolujte těsnost spojů. Pokud se vyskytne problém, který nedokážete vyřešit, raději se obraťte na odborníka.

Pravidelná údržba

Teď vám již nic nebrání v pravidelné údržbě bazénu, která je spojená především s úpravou pH vody. Pokud by voda měla neobvyklou barvu, nepřidávejte hned chemii a raději zkuste prodloužit dobu filtrace. Po odzimování se toto může běžně stát. A nyní si již můžete užívat teplého počasí a vodních radovánek, koupání a relaxu.

Lelekovice

Hlavní 727/110,
Lelekovice 664 31, areál A1 Park

info@bazeny-morava.cz +420 602 717 977

Ostrava

Petřvaldská 1193/1,
Slezská Ostrava 710 00

info@bazeny-ostravsko.cz +420 733 182 263

Bratislava

Pestovateľská 230,
Bratislava 821 04, Slovensko

info@bazeny-desjoyax.com +420 733 182 263