Jakou vodu zvolit?

Nejprve si pojďme říct, jaké možnosti při napouštění existují. Není lehké se rozhodnout, jakou vodu použít pro napouštění bazénu. Zvolit můžete kromě pitné vody například i vodu dešťovou. U ní je výhoda, že je zadarmo a využití je ekologičtější, ale narozdíl od pitné vody jí musíte přefiltrovat a chemicky ošetřit. Samozřejmě jste také závislí na počasí. U pitné vody máte zajištěnou celoroční dostupnost i zdravotní nezávadnost, ale finanční náročnost je zde vyšší. Stejně tak není ekologické napouštět bazén v období sucha.

Kdy napouštět?

Použití pitné vody z VAK (veřejného vodovodu) má svá další specifika. Sice máte vodu dostupnou 24 hodin denně, ale nejvýhodnější je napouštět bazén během několika nocí, kdy není takový odběr jako ve dne. U pitné vody existují i omezení kvůli suchu. V období, kdy je málo dešťových srážek, můžou být úřady nebo vodárenskými společnostmi vydány restrikce, které zakazují využívání pitné vody k rekreačním účelům. Za nedodržení hrozí pokuta nebo jiné sankce. Samozřejmě i v období sucha využití této vody k napuštění bazénu je neekologické, které může mít nemalé dopady na podzemní vodu a obecně ekosystém.

Na použití pitné vody lze využít ze zákona slevu na stočném. Podmínky pro získání slevy jsou definovány v zákoně č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu. Hlavním kritériem je odběr více než 30 m³ za rok a zároveň neodvádění této vody do kanalizace.

Jaké jsou náklady?

Náklady při napouštění bazénů se budou lišit podle druhu vody, kterou využijete. U pitné vody z vodovodního řádu bude finanční náročnost vyšší, než pokud využijete vodu dešťovou - ta je zdarma. Ale není na škodu uvést fakta, že pokud chcete využívat vodu dešťovou, investujete své peníze do sběrných nádob a do následné úpravy a filtrace. Jestliže chcete minimalizovat náklady a spotřebu vody, pokuste se vodu v bazénu udržovat čistou. Používejte plachtu, která dokáže ovlivnit odpařování vody. Pro napouštění se pokuste využít zmíněnou dešťovou vodu, která je ekologičtější.

Užitečné tipy

Ušetřit lze i samotným postupem při napouštění.

  • Pitnou vodu napouštějte pomalu a během noci mimo tzv. špičku. Vodovodní řád není tak přetížený.
  • Před napuštěním bazén vyčistěte a zkontrolujte stav stěn a také funkčnost a čistotu filtrace.
  • Během napouštění kontrolujte stav filtrace a hladinu vody, zda někde neuniká.
  • Jakmile máte hotovo, zkontrolujte pH, tvrdost a další parametry, které lze chemicky upravit.
  • Denně zbavte hladinu nečistot a pravidelně vysávejte nečistoty i ze dna bazénu.

Pokud se budete o vodu po jejím napuštění vhodně starat, vydrží vám průzračná po celou sezónu.

Několikrát bylo zmíněné využívání dešťové vody. Pro její využití ji ale potřebujete v něčem shromažďovat. Nejčastěji se déšť zachytává střechou s okapy a svádí se do sběrných nádob, které jsou umístěné v zemi nebo nad zemí. Pro použití je potřeba tuto vodu přefiltrovat a chemicky upravit.

Lelekovice

Hlavní 727/110,
Lelekovice 664 31, areál A1 Park

info@bazeny-morava.cz +420 602 717 977

Ostrava

Petřvaldská 1193/1,
Slezská Ostrava 710 00

info@bazeny-ostravsko.cz +420 733 182 263

Bratislava

Pestovateľská 230,
Bratislava 821 04, Slovensko

info@bazeny-desjoyax.com +420 733 182 263